KJV

De enige jeugdboekenprijzen in Vlaanderen die kinderen en jongeren zélf toekennen!

Kinderen en jongeren van de derde kleuterklas tot en met het vierde secundair die graag lezen, kunnen zich elk jaar in de bibliotheek van Lokeren aansluiten bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV).

De KJV is een boekenjury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van acht boeken om te beoordelen. Daarvoor komen ze soms samen in leesgroepen om te praten over de boeken. Als juryleden alle titels van hun leeftijdsgroep gelezen hebben, mogen ze stemmen. Op het stemformulier noteren ze hun top acht.

De KJV-bekroningen zijn uniek, want het zijn de enige jeugdboekenprijzen in Vlaanderen die kinderen en jongeren zélf toekennen.

De leesgroepen

Groepen 1, 2 en 3 lezen de boeken samen met hun ouders, grootouders of leerkracht.

Groepen 4, 5 en 6 komen een vijftal keer samen in de bib op vrijdagavond. In kleine leesgroepen bespreken ze hun ervaringen met leeftijdsgenoten. Die bijeenkomsten zijn altijd gezellig; er wordt bijvoorbeeld geknutseld of gespeeld in het thema van de gelezen boeken

Op het einde van het leesjaar maken de juryleden hun eigen top acht. Zodra alle stemmen in Lokeren en in heel Vlaanderen samengeteld zijn, bekroont de KJV weer een nieuwe reeks winnende boeken. Er volgt dan een slotmoment in de bib met het resultaat van Lokeren.

Het nationale resultaat wordt bekendgemaakt via de website van de KJV.

De inschrijvingsprocedure

Nieuwe leden tussen de 4 en 16 jaar kunnen zich elk jaar inschrijven vóór 1 oktober. Inschrijven kan op drie manieren:

Het tijdstip van de eerste vergadering wordt begin oktober meegedeeld.