Het wonderlijke verhaal van de reis van een meisje door sprookjesland Oz, haar strijd tegen de gemene heks en haar zoektocht, in gezelschap van de blikken man, de vogelverschrikker en de bange leeuw, naar de beroemde tovenaar
Titel
The wizard of Oz
Regisseur
Victor Fleming 1889-1949
Naar het werk van
L.Frank Baum
Acteur
Judy Garland 1922-1969 Ray Bolger 1904-1987 Jack Haley 1897-1979 Bert Lahr
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
1939
Speelduur
ca. 97 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Bulgaars, Roemeens, Engels en Italiaans voor slechthorenden
EAN
5051888031834

Besprekingen

Amerikaanse klassieker uit 1939 onder regie van Victor Fleming met in de hoofdrollen Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Jack Haley en Margaret Hamilton. In dit verhaal over vriendschap, samenwerking, moed en vertrouwen komt het meisje Dorothy met haar hondje Toto terecht in het wonderlijke land Oz. Samen met de blikken man, de vogelverschrikker en de bange leeuw gaat ze op zoek naar de beroemde tovenaar. De slechte heks van het westen wil echter wraak nemen op Dorothy omdat zij per ongeluk haar zuster heeft gedood. In 1900 verscheen het boek van L. Frank Baum waarop deze film is gebaseerd voor het eerst. De Speelfilmencyclopedie geeft vier sterren!: 'Deze tweede verfilming (de eerste is van 1925) van het klassieke sprookje van Frank L. Baum werd met zoveel fantasie gemaakt dat het nog steeds kan gelden als het prototype van de sprookjesmusical. (...) Een in niets verouderd juweeltje van kleur, spel en muziek. De song 'Over the rainbow' werd bekroond met een Oscar (...).' Deze 2-d…Lees verder

Over Victor Fleming

Victor Lonzo Fleming (La Cañada, 23 februari 1889 – Cottonwood, 6 januari 1949) was een Amerikaans filmregisseur.

Levensloop

In 1919 regisseerde Fleming samen met D. W. Griffith zijn eerste film. In de tijd van de stomme film maakte hij vaak actiefilms. In veel van die films speelde Douglas Fairbanks mee. Door zijn regie sleepte Vivien Leigh een Oscar binnen en Ingrid Bergman werd genomineerd. In 1932 ging hij werken bij MGM en in 1939 kreeg hij zijn doorbraak met de twee films Gone with the Wind en The Wizard of Oz. Vlak voor zijn dood verloren zijn films aan populariteit. Hij stierf in 1949 aan een hartaanval.

Filmografie

  • 1919: When the Clouds Roll By
  • 1920: The Mollycoddle
  • 1921: Mama's Affair
  • 1921: Woman's Place
  • 1922: The Lane That Had No Turning
  • 1922: Red Hot Romance
  • Lees verder op Wikipedia