Boek
Nederlands

Stadsgedichten

Tom Lanoye (auteur)
+1
Stadsgedichten
×
Stadsgedichten Stadsgedichten

Stadsgedichten

Titel
Stadsgedichten
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
99 p. : ill.
ISBN
90-223-1868-0

Besprekingen

Na het doek, het boek

Tom Lanoye gaf de fakkel van stadsdichter een tijdje terug al door aan Ramsey Nasr. Op Wereldboekendag 23 april, wanneer de nieuwe bibliotheek op het Permekeplein eindelijk opent, sluit hij definitief een hoofdstuk af met zijn Stadsgedichtenbundel. Waarin de Antwerpse fotografe Janna Beck zijn woorden vertaalt in beelden.

Tom Lanoye bundelt zijn stadsgedichten met hulp van fotografe Janna Beck.

In het Cultureel jaarboek 2003 kwamen de beelden van Janna Beck naast de gedichten van Tom Lanoye te staan. "Ik zag meteen dat die foto's marcheerden", zegt de schrijver, die de fotografe vervolgens vroeg om beelden te maken bij zijn verzamelde stadsgedichten.

"Weken heb ik rondgefietst en rondgereden in de stad", zegt Janna. "Want ik wilde niet puur plaatjes bij de verzen maken." Natuurlijk staan er beelden van de Boerentoren en Brabo in het boek, maar Becks portretten van de stad hebben een architecturale inslag. "Ik heb een zwak voor architectuur en voor grafiek", bekent ze. "Antwerpen heeft knappe gebouwen. Dat viel me nog meer op toen ik na zes maanden studeren terugkeerde uit Porto."

Janna Beck is de dochter van zwart-wit-fotograaf Theo Beck. "Zelf hou ik van mooie kleuren", lacht Janna, die "niks digitaal prutste" en met ontelbaar veel volgeschoten filmpjes terugkwam. Ze kent de stad…Lees verder

De vorm is de inhoud

Twee decennia geleden maakten schrijver Tom Lanoye en vormgever Gert Dooreman hun' eerste boek. Sindsdien vormen ze een hecht grafisch-literair duo. Een hoogtepunt in hun samenwerking is het meters hoge gedicht dat gisteren van de Antwerpse Boerentoren werd verwijderd. Zaterdag verschijnt het jongste resultaat van hun samenwerking: de bundeling van Lanoyes werk als Antwerps stadsdichter. Een gesprek met auteur en vormgever over het belang van typografie.

TYPOGRAFIE

Dooreman: Ik ben de portier van de tekst'

Lanoye: Dat is de paradox: toegankelijk zijn, maar met een angel'

Het begon een kwarteeuw geleden, in het Gentse café De Groene Kikker. Het was de stek van het artistieke volkje (Sint-Lucas ligt vlakbij): Stéphane Beel, Johan Dehollander, Arne Sierens, Peter Vermeersch, Luc Reuse, Erik de Volder, Maarten van Severen en Stefaan de Ruyck kwamen er geregeld. Net als graficus Gert Dooreman en schrijver Tom Lanoye, beiden pas de twintig voorbij. Dooreman werd de vaste vormgever van Lanoyes boeken. Zaterdag verschijnt hun nieuwste kind, Stadsgedichten , met de teksten die Lanoye schreef als stadsdichter van Antwerpen. Hun eerste samenwerking dateert van 1983, met Lanoyes bundel ,,helse kritieken Rozegeur en maneschijn .

Gert Dooreman: ,,Voor mij was dit technisch een bravourestukje - ik was een autodidact. Dat er ook een flaptekst bij hoorde, had ik helemaal over het hoofd gezien.''

Tom Lanoye: ,,Het w…Lees verder

Van slagerszoon met een brilletje tot stadsdichter van Antwerpen: op 29 januari 2003 werd Tom Lanoye voor twee jaar in die functie aangesteld en doopte prompt de benaming ervan om in "externe stadsopsteller". In die hoedanigheid beloofde hij minstens zes gedichten voor en over de stad te schrijven. Het werden er uiteindelijk maar liefst 21. Die zijn nu, samen met een aantal speeches, opiniestukken en drie 'stadsgedichten op verplaatsing', gebundeld in het fraai vormgegeven Stadsgedichten.

Dat Lanoye het stadsdichterschap niet zag als een vrijblijvende hobby, werd meteen duidelijk. Zijn betrokkenheid bij de stad die hij ooit het 'Napels aan de Schelde' noemde, is bekend, maar hoe hij die concreet kon verwezenlijken, daarmee worstelde hij al langer. Gedurende zijn hele ambtstermijn heeft hij dan ook gezocht naar de juiste balans tussen engagement en literatuur. In de meeste gedichten heeft hij het evenwicht ook gevonden. Op een swingende manier bezingt hij zijn geliefde An…Lees verder
Meer dan een graadmeter voor al dan niet kwalitatieve gelegenheidspoëzie, dit opvallend vormgegeven boek met een verslag van de periode (2003 en 2004) dat Tom Lanoye (º1958) stadsdichter van Antwerpen was. En het is, zoals we mochten verwachten, een bont verslag geworden, doordat de betreffende verzen zijn aangevuld met onder andere zijn inauguratiespeech, reglement, open brieven (onder anderen aan opvolger Ramsey Nasr), toelichtende teksten en veel foto’s, excellente opnames! De Scheldestad heeft geboft met Lanoye; hij gaf een brede en prikkelende invulling aan de opdracht en speelde niet alleen de rol van hofnar. Toch zit er genoeg humor in het boek om voor vermakelijke momenten te zorgen. Uit de aard is de inhoud vooral op Antwerpen gericht. Dat plus het onvermijdelijk tijdsgebonden karakter van de teksten maakt dat een en ander de gemiddelde Nederlandse lezer zal ontgaan. Voor hem is het niettemin aardig als een documentaire over het modieuze maar noodzakelijke fenomeen van stadsd…Lees verder

Over Tom Lanoye

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist, performer en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in the…Lees verder op Wikipedia