Boek
Nederlands

Joris en de geheimzinnige toverdrank

Roald Dahl (auteur), Quentin Blake (illustrator), Huberte Vriesendorp (vertaler)
+1
Joris en de geheimzinnige toverdrank
×
Joris en de geheimzinnige toverdrank Joris en de geheimzinnige toverdrank
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Joris heeft een hekel aan zijn grootmoe, die hem altijd pest en bang maakt. Maar op een dag neemt hij wraak. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Magie
Titel
Joris en de geheimzinnige toverdrank
Auteur
Roald Dahl
Illustrator
Quentin Blake
Vertaler
Huberte Vriesendorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
George's marvellous medicine
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2023 | Andere uitgaven
94 p. : ill.
ISBN
9789026167058 (hardback) 9789026169762 (hardback)

Besprekingen

Joris (8), enig kind, haat zijn inwonende grootmoe, omdat ze hem commandeert en bang maakt en altijd moppert. Van tientallen huismiddeltjes brouwt hij een toverdrank, waardoor ze meters lang wordt. Als Joris van zijn vader, die geld ruikt, meer toverdrank moet maken, mislukt dat. Grootmoe drinkt hiervan en krimpt net zolang tot ze is verdwenen. Origineel verhaal waarin een fantasie in actie wordt omgezet. Vlot leesbaar door heel directe dialogen. Kinderlijk 'grof' taalgebruik om grootmoe te schetsen; dit taalgebruik is functioneel. Het boek bevat twee gedichten en zwart-witillustraties van Quentin Blake die appelleren aan de fantasie en het voorstellingsvermogen van de lezer en die het verhaal ondersteunen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Joris en de geheimzinnige toverdrank

De meeste grootmoeders zijn lieve, aardige, hartelijke oude dames ... maar die van Joris dus niet. Ze zit de hele dag in haar stoel voor het raam en klaagt, moppert, bromt en mokt over alles en nog wat. Ze is een misselijkmakende zuurpruim. Wanneer de moeder en vader van Joris uit huis zijn, commandeert Grootmoe Joris de hele tijd. Elke dag om 11 uur neemt grootmoe een lepel van haar drankje en vandaag is Joris aan de beurt om dit te geven. Hij besluit een geheel eigen drankje te brouwen bij wijze van experiment. Gewapend met een reuzegrote pan gaat Joris het hele huis rond en giet hij de meest vreemde dingen bij elkaar. Terug in de keuken zet Joris de pan op het vuur en wacht hij af tot er een heerlijk romig bruin brouwsel ontstaat. Nietsvermoedend neemt grootmoe een lepel van de fles ... waarna de hel losbreekt. Grootmoe begint te groeien en groeit zowaar door het dak. Het groeien lijkt maar niet te stoppen, totdat de brandweer haar bevrijdt. Joris geeft datzelfde toverdrankje oo…Lees verder

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolre…Lees verder op Wikipedia