Boek
Frans

Histoires inédites du Petit Nicolas

René Goscinny (auteur), Jean-Jacques Sempé (illustrator)
Belevenissen en zieleroerselen van een lieve, wat nai͏̈eve Franse schooljongen in het begin van de jaren zestig van de 20e eeuw.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Histoires inédites du Petit Nicolas
Auteur
René Goscinny
Illustrator
Jean-Jacques Sempé
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: IMAV, 2004-2006
2 dl. : ill.
ISBN
2-915732-00-0 2-915732-02-7

Besprekingen

Dit boek wordt verteld vanuit het perspectief van de aardige, ietwat naïeve Franse schooljongen Nicolas. Het is een bundel met vierentachtig verhalen, ingedeeld in tien hoofdstukken met elk met een eigen thema, zoals 'Weer naar school'. De verhalen dateren uit begin jaren zestig van de 20e eeuw en verschenen toen wekelijks in de krant Sud-Ouest Dimanche. Veel van deze verhalen werden al eerder in boekvorm uitgegeven, maar dat gold tot nog toe niet voor de verhalen in deze bundel. De verhalen zijn ontroerend en herkenbaar. De thematiek blijft 'dicht bij huis', maar verveelt nooit. De inhoud is wel wat gedateerd – enkele verhalen gaan over de komst van de eerste televisie – maar dit geldt niet voor de gevoelswereld van de kinderen. De verhalen zijn helder en met humor geschreven en vooral aantrekkelijk voor ouders, die glimlachend elementen uit hun jeugd zullen herkennen. Belangrijk zijn de kleine, grappige pentekeningen van Sempé, met wie Goscinny langdurig samenwerkte. Deze tekeningen…Lees verder

Over René Goscinny

René Goscinny (Parijs, 14 augustus 1926 – Parijs, 5 november 1977) was een Franse schrijver, humorist en scenarist van stripverhalen. Hij is het bekendst van zijn scenario's voor de reeksen Asterix en Lucky Luke.

Levensloop

Jeugd

Goscinny werd geboren in Parijs in een gezin van Poolse Joden. Hij was de tweede zoon van Stanislas "Simkha" Goscinny, een chemisch ingenieur uit Warschau, en Anna Beresniak Goscinny uit het dorpje Chodorkow (Oekraïne) die elkaar in Parijs hadden ontmoet. In 1928 verhuisde het gezin naar Buenos Aires omdat Goscinny senior daar een baan had gekregen.

Zijn jonge jaren bracht Goscinny door in Argentinië waar hij een korte carrière als tekenaar beleefde. In december 1943 overleed zijn vader. Goscinny had enkele baantjes, onder andere als leerling-accountant en als tekenaar. In 1945 verhuisde hij met zijn moeder naar de Verenigde Staten en ging bij zijn …Lees verder op Wikipedia