Clara krijgt als kerstcadeau een notenkraker, die een betoverde prins blijkt te zijn. Samen binden ze de strijd aan tegen de muizenkoning. Bewerking van het bekende sprookje met grappige illustraties in kleur en cd. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
De notenkraker
Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 1840-1893
Bewerker
Harmen Van Straaten 1958-
Verteller
Jenny Arean 1942-
Dirigent
Valery Gergiev
Uitvoerder
Kirov Orkest
Taal
Nederlands
Uitgever
Universal, 2010
1 cd + boek
Aantekening
Eerste druk in groot formaat
ISBN
9789025748425 (hardback)

Besprekingen

Groot vierkant prentenboek en cd met een korte versie van Hoffmanns 'De Notenkraker en de muizenkoning'. Op de avond voor kerst geven de ouders van Clara en Frans een diner. Hun lievelingsoom heeft voor Frans een heel leger van tinnen soldaatjes meegenomen, voor Clara een notenkraker in de vorm van een soldaat. Deze komt 's nachts tot leven. Deze uitgave is een herziene versie van een in 2004 uitgegeven boekje in het formaat van een cd-doosje, in combinatie met een cd. Het muzikale uitgangspunt van de cd is de opname van het complete (kerst)ballet onder dirigent Gergiev die oorspronkelijk in 1998 verscheen op een Philips-cd. Illustrator/auteur Harmen van Straaten schreef een versie van het sprookje en maakte er ook paginagrote, goed bij de tekst aansluitende, kleurenillustraties in waterverf en pen bij. Actrice/cabaretière Jenny Arean draagt de tekst heel duidelijk voor met veel gevoel voor inleving. De tekst in het boek kan meegelezen worden met de cd. Een prettige en inspirerende ma…Lees verder

Tsjaikovski. De Notenkraker

Clara wil niet naar het kerstdiner van haar ouders. Ze wil niet in haar stijfgestreken jurk tussen de grote mensen zitten. Haar broer Frans sleurt haar toch mee. Gelukkig is hun lievelingsoom er ook. Elk jaar heeft hij een verrassing bij zich. Dit jaar zijn het drie bewegende poppen die onder de kerstboom dansen. Frans krijgt een heel leger tinnen soldaatjes met alles erop en eraan. Clara krijgt een notenkraker die eruit ziet als een soldaat. Voor de avond om is heeft Frans de twee voortanden van de notenkraker al stukgemaakt. Oom zal hem maken. Clara is er niet gerust in en staat 's nacht op om te kijken of hij al gemaakt is. Ze komt beneden maar wordt omsingeld door een leger muizen.
Bij dit verhaal over 'De Notenkraker' hoort een cd met de prachtige muziek van Tjaikovski. Het verhaal wordt verteld door Jenny Arean, die bekend is in musical- en toneelkringen. De illustraties van Harmen van Straaten geven het een lichte, sprookjesachtige toets die aangevuld wordt met de prachti…Lees verder

Over Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Russisch: Пётр Ильи́ч Чайко́вский) (Votkinsk, 7 mei 1840 – Sint-Petersburg, 6 november 1893) was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoogromantiek.

Leven en werk

Tsjaikovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan het conservatorium van Moskou dat net was geopend. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden. Jarenlang onderhielden zij een innige briefwisseling, maar Tsjaikovski heeft haar nooit willen ontmoeten. In 1890 zette de gravin haar financiële steun om onduidelijke redenen stop. Een onbewezen theorie is dat zij zich niet kon verenigen met zijn seksuele geaardheid.

Tsjaikovsk…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek