Boek
Nederlands
Een monddood gemaakte journalist van een progressieve krant tracht anno 1989 in een door een ultra-rechtse coalitie geregeerd Belgie͏̈ de verstrengeling van drugshandel en politiek aan het licht te brengen.
Titel
Drugs
Auteur
Jef Geeraerts
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
333 p.
ISBN
90-223-1939-3 (paperback) 9789022319390 (paperback)

Besprekingen

Drugs dateert van 1983, en het verhaal is voor een deel gebaseerd op gebeurtenissen die zich afspeelden in 1982 wanneer de Belgische publiek opinie werd opgeschrikt door het debacle rond wat zou uitgroeien tot 'de zaak François'. Deze rijkswachtofficier was chef van het Nationaal Bureau voor Drugs, een functie waarin hij de wettelijke perken van zijn bevoegdheid ver te buiten was gegaan. Hij werd veroordeeld, maar zijn straf werd opgeschort en hij bleef deel uitmaken van het Korps. Politiek gevoelige elementen in deze zaak werden achter gesloten deuren behandeld, wat een interpreteerbare ruimte vormde voor een auteur als Geeraerts om verbanden te leggen tussen de drugshandel en de politiek.

De auteur voert de lezer mee naar de toenmalige toekomst anno 1989, een tijd waarin België wordt geregeerd door een rechtse coalitie, gesteund door de Rijkswacht als repressie-apparaat. Een para-militaire coup is in de maak die extreem-rechtse elementen aan de macht moet brengen.
Lees verder
Van enige democratie is in België anno 1989 geen sprake meer. Het land wordt geregeerd door een ultra-rechtse coalitie. Elke vorm van verzet wordt gesmoord door de Rijkswacht. Nadat het gebouw van het enige progressieve blad in vlammen is opgegaan, is de gehele pers in rechtse handen. De hoofdredacteur van dit blad stond op het punt een geruchtmakend artikel te publiceren over de verstrengeling van drugshandel en politiek. Met behulp van een naar Corsica ontweken connectie tracht hij nu alsnog het bewijsmateriaal in handen te krijgen. Aanleiding tot het schrijven van de roman was de affaire François (1982) waarbij verstrengeling van politiek en drugshandel aan het licht kwam. Derhalve laat het boek zich op twee niveaus lezen: enerzijds als een uitstekend geschreven thriller, anderzijds als toekomstroman van een politiek geëngageerd auteur die wil aantonen dat het politieke klimaat in zijn land gunstig is voor anti-democratische elementen. Normale druk.

Over Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Jozef Adriaan Anna (Jef) Geeraerts (Antwerpen, 23 februari 1930 – Gent, 11 mei 2015) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Jeugd

Geeraerts werd geboren als enig kind van Frans Geeraerts en Anna van der Heiden. Als kind van welgestelde ouders kreeg Geeraerts een burgerlijke opvoeding. Reeds in 1938 werd hij van de gemeentelijke jongensschool overgeplaatst naar het Franstalige Onze-Lieve-Vrouwecollege, omdat de eerste school niet fatsoenlijk genoeg was. Het bourgeois-milieu van het overgrote deel van zijn familie en de uiterst strenge sfeer van het college maakten van Geeraerts een in zichzelf gekeerd, eigenzinnig jongetje dat al heel vroeg zelfstandig handelde en dat zijn ontspanning slechts vond bij zijn (anti-burgerlijke) grootvader Janus. Ook in de bossen van Brecht, waar Geeraerts' ouders in 1941 een buitengoed gekocht hebben, kon hij tot rust komen. De liefde voor de natuur en het indivi…Lees verder op Wikipedia