Boek
Nederlands

De Cu Chi case

Jef Geeraerts (auteur)

De Cu Chi case

In de reeks:
Genre:
De gruwelijke moord in Antwerpen op een Amerikaanse diplomaat leidt tot een onderzoek van de commissarissen Vincke en Verstuyft, dat een van hen naar Vietnam voert.
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
De Cu Chi case
Auteur
Jef Geeraerts
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2005
293 p. : ill.
ISBN
90-223-1853-2 9789022318539 (paperback)

Besprekingen

Jef Geeraerts verdwaalt in «Cu Chi-tunnelcomplex»

Laatste misdaadboek van Geeraerts hoefde niet geschreven te worden

De Magniolialaan in Brasschaat, 22 mei 1993 tegen valavond. Op nummer 43 vinden twee veiligheidsmensen van Securitas het verminkte lijk van John Sullivan, de kanselier van de Amerikaanse ambassade in Brussel. Pittig detail: Sullivans handen zijn afgehakt; er steekt een bamboespies door zijn strottehoofd; zijn nek vertoont sporen van een slangebeet. Jef Geeraerts stuurt in zijn nieuwste misdaadthriller «De Cu Chi Case» zijn speurdersduo Vincke-Verstuyft voor de laatste maal op pad, op zoek naar Sullivans moordenaar. Net als zijn geesteskind Vincke op het einde van het boek, geeft Geeraerts de brui aan het speurderswerk en wil hij op reis.

«Als ik Vincke- en Verstuyftverhalen blijf schrijven, verval ik in clichés. Er is geen uitdaging meer aan misdaadverhalen,» vertelde de leegeschreven auteur aan het Nieuwsblad. Jammer genoeg is dat aan de «Cu Chi Case» te merken. Het ontbreekt de roman aan tempo, en wat nog veel erger is: aan spanning.

Het…Lees verder

Een Amerikaanse diplomaat wordt gruwelijk vermoord in Antwerpen aangetroffen. Vincke en Verstuyft worden geacht de zaak te onderzoeken, maar worden tegengewerkt door de Amerikanen en door hun eigen superieuren. Vincke merkt dat hij gevolgd wordt en dat zijn telefoons worden afgeluisterd. Toch vindt hij uit dat het slachtoffer een inlichtingenofficier van de Amerikanen in Vietnam was. Contact met de Vietnamese ambassade voert Vincke naar Vietnam. Wederom een spannende, op minutieus onderzoek gebaseerd verhaal van Geeraerts. Hij gaat ook weer hevig te keer tegen corruptie binnen de Belgische politie en het gerecht en dit keer ook tegen de Amerikanen, vanwege de Vietnamoorlog en de misdaden die daar door Amerikanen zijn begaan. Hoewel het waarschijnlijkheidsgehalte niet hoog is en het bezoek van Vincke aan Vietnam de vaart uit het verhaal haalt, zijn de boeken van Geeraerts toch steeds een belevenis. Kleine druk.

Over Jef Geeraerts

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf van Standaard Uitgeverij.

Jozef Adriaan Anna (Jef) Geeraerts (Antwerpen, 23 februari 1930 – Gent, 11 mei 2015) was een Vlaams schrijver.

Biografie

Jeugd

Geeraerts werd geboren als enig kind van Frans Geeraerts en Anna van der Heiden. Als kind van welgestelde ouders kreeg Geeraerts een burgerlijke opvoeding. Reeds in 1938 werd hij van de gemeentelijke jongensschool overgeplaatst naar het Franstalige Onze-Lieve-Vrouwecollege, omdat de eerste school niet fatsoenlijk genoeg was. Het bourgeois-milieu van het overgrote deel van zijn familie en de uiterst strenge sfeer van het college maakten van Geeraerts een in zichzelf gekeerd, eigenzinnig jongetje dat al heel vroeg zelfstandig handelde en dat zijn ontspanning slechts vond bij zijn (anti-burgerlijke) grootvader Janus. Ook in de bossen van Brecht, waar Geeraerts' ouders in 1941 een buitengoed gekocht hebben, kon hij tot rust komen. De liefde voor de natuur en het indivi…Lees verder op Wikipedia