Boek
Nederlands

De dood de baas : gedichten belicht voor je begrafenis

Harry Kuitert (auteur)
+1
De dood de baas : gedichten belicht voor je begrafenis
×
De dood de baas : gedichten belicht voor je begrafenis De dood de baas : gedichten belicht voor je begrafenis

De dood de baas : gedichten belicht voor je begrafenis

Bespiegelingen over de dood aan de hand van gedichten.
Onderwerp
Dood in de poëzie
Titel
De dood de baas : gedichten belicht voor je begrafenis
Auteur
Harry Kuitert
Taal
Nederlands
Uitgever
Kampen: Ten Have, 2007
317 p.
ISBN
90-259-5756-0 9789025957568

Besprekingen

Dat gewezen hoogleraar theologie Harry Kuitert veel over binnen- en buitenlandse poëzie weet, was bekend, maar dit boek laat zien dat hij ook knap kan interpreteren. Het is duidelijk dat hij een gelovige achtergrond heeft, maar dit wordt nergens hinderlijk. Kuitert citeert en bespreekt gedichten die hem lief zijn en die handelen over de dood in al zijn facetten. Hij vertelt wat hem persoonlijk treft in de teksten en doet ontdekkingen. Zoals bij Szymborska, die de dood verwijt dat hij te laat komt, bij Shakespeare, die op de beperkte houdbaarheid van de jeugd wijst en oproept wat van je leven te maken, en bij Pessoa, die dicht over het doorgaan van de seizoenen na de dood van een mens. Kuitert ontfermt zich over het wereldberoemde gedicht 'Do not go gentle into that good night', dat Dylan Thomas schreef voor zijn stervende vader. Kuitert benadrukt dat het om een aansporing gaat om je niet neer te leggen bij de dood, om je ertegen te verzetten. "En gij, mijn vader, die daar op de droeve…Lees verder
Aan de hand van ruim twintig Nederlandse en anderstalige gedichten bespiegelt Kuitert de dood. Onderweg betrekt hij er nog veel andere bij. Het zijn onderhoudende en nuchtere overwegingen met als tendens dat het leven gevierd moet worden door het te vullen met zin, dat wil zeggen met liefde en vreugde. Marsmans gedachte "dat de dood het einde niet is" krijgt van hem geen steun. De dood is een mysterie, zoals trouwens ook het leven. Door de dood positief te benaderen rekent hij af met de, vaak godsdienstig gefundeerde, angst ervoor. In Kuiterts gezelschap is gedichten lezen inspirerend en wat de dood betreft troostend. Het doordenken van dood en leven in hun betrokkenheid op elkaar blijkt zingevend en dus verrijkend. Zowel door de verscheidenheid van de geciteerde gedichten als van Kuiterts overwegingen is het een veelzijdig boek. Verzorgde uitgave; royale druk.

Over Harry Kuitert

Harminus Martinus (Harry) Kuitert (Drachten, 11 november 1924 – Amstelveen, 8 september 2017) was een gereformeerd Nederlands theoloog en ethicus.

Biografie

Kuitert werd geboren in Drachten en verhuisde in 1934 naar Den Haag. Daar rondde hij in 1943 het gymnasium af. In 1945 ging Kuitert theologie studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam tot hij op 17 september 1950 werd bevestigd als predikant te Scharendijke (Schouwen-Duiveland). Hij maakte er de Watersnood van 1953 mee en kende als 25-jarige predikant een moeilijke start door zijn zwakke stem, maar ook omdat hij op doordeweekse dagen in een ribfluwelen broek en met alpinopetje door het dorp liep en een lichtzinnig instrument als de piano in de kamer had staan in plaats van gewoon een harmonium. In 1955 werd hij studentenpredikant in Amsterdam.

In 1962 promoveerde hij bij dogmaticus Gerrit Cornelis Berkouwer op het proefschrift 'De mensvormigheid Gods', een titel wa…Lees verder op Wikipedia