Titel
Rigoletto
Componist
Giuseppe Verdi 1813-1901
Uitvoerder
Piotr Beczala  (tenor) Leo Nucci  (bariton) Elena Mosuc  (sopraan) László Polgár  (bas) Chor des Opernhauses Zürich Orchester des Opernhauses Zürich
Dirigent
Nello Santi
Regisseur
Gilbert Deflo
Librettist
Francesco Maria Piave
Uitgever
Art Haus Musik, 2007
1 dvd-video + boekje
Oorspr. opname
2006
Speelduur
02:08:00
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Duits, Frans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Italiaans, Engels, Frans, Spaans
EAN
0807280128598
CDR
DCD0674

Over Giuseppe Verdi

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 10 oktober 1813 – Milaan, 27 januari 1901) was organist, pianist, dirigent maar bovenal componist. Verdi was een van de grootste componisten van Italiaanse opera's, waarvan hij er in totaal zesentwintig schreef. Zijn opera's waren tijdens zijn leven zeer geliefd en zijn dat nog steeds.

Naam

Verdi werd eigenlijk alleen in zijn jeugd nog aangesproken met 'Giuseppe'. Al snel werd hij door zijn omgeving 'Verdi' genoemd, ook door zijn naasten. Toen zijn enorme muzikaliteit begon te blijken, kwam hier het respectvolle 'Maestro' bij. Alleen zijn vader is hem zijn hele leven Giuseppe blijven noemen. 'Fortunino' komt van het Italiaanse woord 'fortunato' (fortuinlijk) omdat zijn ouders - na 8 jaar huwelijk - blij verrast waren met de komst van hun eerste kind. Verdi is ook bekend als "de zwaan uit Busseto", waarschijnlijk door de houding die hij aannam tijdens het dirigeren.

Lees verder op Wikipedia