Opera in drie akten, opgenomen in het Verdi-theater in Busetto op 10 april 2001
Titel
Falstaff
Componist
Giuseppe Verdi 1813-1901
Librettist
Arrigo Boito 1842-1918
Uitvoerder
Ambrogio Maestri  (bariton) Roberto Frontali  (bariton) Juan Diego Flórez 1973- (tenor) Barbara Frittoli  (sopraan) Paolo Barbacini  (tenor) Luigi Roni  (bas) Inva Mula  (sopraan) Bernadette Manca di Nissa  (alt) Anna Caterina Antonacci  (sopraan) Coro del Teatro alla Scala di Milano Orchestra del Teatro alla Scala di Milano
Dirigent
Riccardo Muti 1941-
Regisseur
Ruggero Cappuccio
Uitgever
Euro Arts, 2002
1 dvd-video + boekje
Speelduur
01:58:00
Aantekening
Ondertiteling: Engels, Duits, Frans, Spaans en het Italiaans
EAN
5450270006717
CDR
DCD0116

Besprekingen

Een bijzondere opvoering van Verdi's laatste opera. De opname werd gemaakt op 10 april 2001 ter gelegenheid van het festival in het 'Verdi-jaar' (100 jaar overlijden van de componist) in het Verdi-theater van de geboorteplaats van de componist: Busetto. Voor de enscenering ging men uit van een opvoering in 1913 onder leiding van Tiscanini in hetzelfde theater. Het levert een zowel vocaal als instrumentaal (kleine bezetting) als visueel verrassende productie op. Diapason was in februari 2003 enthousiast: '(...) superbezetting, een uitstekende jonge Falstaff, Muti, dramatische handeling: alles is zo als het moet zijn (...).' ('Diapason d'Or'). Een aan te bevelen productie.

Over Giuseppe Verdi

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 10 oktober 1813 – Milaan, 27 januari 1901) was organist, pianist, dirigent maar bovenal componist. Verdi was een van de grootste componisten van Italiaanse opera's, waarvan hij er in totaal zesentwintig schreef. Zijn opera's waren tijdens zijn leven zeer geliefd en zijn dat nog steeds.

Naam

Verdi werd eigenlijk alleen in zijn jeugd nog aangesproken met 'Giuseppe'. Al snel werd hij door zijn omgeving 'Verdi' genoemd, ook door zijn naasten. Toen zijn enorme muzikaliteit begon te blijken, kwam hier het respectvolle 'Maestro' bij. Alleen zijn vader is hem zijn hele leven Giuseppe blijven noemen. 'Fortunino' komt van het Italiaanse woord 'fortunato' (fortuinlijk) omdat zijn ouders - na 8 jaar huwelijk - blij verrast waren met de komst van hun eerste kind. Verdi is ook bekend als "de zwaan uit Busseto", waarschijnlijk door de houding die hij aannam tijdens het dirigeren.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek