Boek
Nederlands

Meneer Big gaat naar de haaien

Gitte Spee (auteur)

Meneer Big gaat naar de haaien

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Meneer Big maakt een diepzeereis om een zeebig te ontmoeten. Prentenboek met expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar, voorlezen vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Meneer Big gaat naar de haaien / tekst en ill. Gitte Spee
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, copyright 2023
50 p. : ill.
ISBN
9789021681252 (hardback)

Besprekingen

In Meneer Big gaat naar de haaien brengen Meneer Big, Schaap en Olifant een bezoekje aan de dierentuin. Ze zien er allemaal dieren: zeehonden, zeekoeien, maar geen zeebiggen. Meneer Big is er heilig van overtuigd dat zeebiggen ook bestaan en na een bezoekje aan de bibliotheek, waar hij het oude boek 'Zeldzame Zeedieren' leest, staat zijn besluit vast: hij gaat naar de diepzee, op zoek naar de zeebig. Helemaal alleen gaat hij op reis onder water, want Schaap en Olifant lachen hem alleen maar uit. Het wordt een zeer spannende reis, met haaien die zijn duikboot aanvallen, een vriendelijk zeemonster dat hem redt, pratende zeeanemonen en uiteindelijk, in de diepe diepte... (jawel), de zeebig. Een vriendelijk, lichtgevend wezen dat erg op zijn rust is gesteld. Meneer Big belooft plechtig niemand over zijn bestaan te vertellen, want "ik wil juist dat niemand weet dat ik besta, ik wil niet in een vissenkom, of in de pan als lekker hapje". En al zijn Olifant en Schaap zeer blij als mene…Lees verder
Tijdens een bezoek aan de dierentuin met zijn vrienden raakt meneer Big geobsedeerd door de wens een zeebig in levende lijve te zien. Na een avontuurlijke diepzeetocht slaagt hij daarin, maar weer thuisgekomen verzwijgt hij heel grootmoedig zijn ontdekking in het belang van zeebig. Fraai uitgevoerd, gebonden boek met humoristische, vertederende illustraties en een rustig ogende typografie. De zinnen zijn kort en enkelvoudig. De emotionele inhoud is simpel met een verrassend plotje. Deze editie heeft een groter formaat, is uitgegeven door een andere uitgever, heeft andere tekeningen en de tekst is veranderd waar dat wenselijk was. Vanaf ca. 5 jaar.

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen