Concertopname gemaakt in 2001 in München
Titel
Rinaldo
Componist
Georg Friedrich Händel 1685-1759
Uitvoerder
Deborah York  (sopraan) Noëmi Nadelmann  (sopraan) David Daniels  (countertenor) David Walker  (zangstem) Harry Bicket  (dirigent;klavecimbel) Bayerisches Staatsorchester
Regisseur
David Alden
Uitgever
Art Haus Musik, 2003
2 dvd-video's
EAN
4006680103884
CDR
DCD0145

Besprekingen

Rinaldo was de opera waarmee Haendel bekend werd in Londen. De impressario ging in 1711 bijna failliet door de hoge productiekosten van dit barokke werk, maar het succes was zo groot, dat er financieel ruimte was voor nog een volgende productie. De opera van München leverde in 2001 ook een opvallende uitvoering van dit briljante werk af. Regisseur David Alden en costuumontwerper Buki Shiff verplaatsten de visuele handeling naar de 20-er jaren van de 20e eeuw, maar gaven alle ruimte voor figuren in uitdossingen uit andere perioden. Het geheel is bont en visueel ook weer een spektakelstuk. Vocaal leveren de zangers uitstekende prestaties en televisieregisseur Brian Large wist ook deze voorstelling heel knap op te nemen. De set van twee dvd's bevat ook een 54 minuten durende documentaire over Haendel en zijn opera's.

Over Georg Friedrich Händel

Georg Friedrich Händel (Engels: George Frideric Handel) (Halle an der Saale, 23 februari 1685 – Londen, 14 april 1759) was een barokcomponist. Händel schreef veel muziek-dramatische werken: 42 opera's, 29 oratoria, meer dan 120 cantates, trio's en duetten. Dat komt overeen met ongeveer 2000 aria's. Verder Engelse, Duitse, Italiaanse en Latijnse kerkmuziek, serenades en odes. Onder zijn instrumentale werken vallen de orgelconcerten, concerti grossi, ouvertures en kamermuziek zoals hobo- en vioolsonates en werken voor klavecimbel en orgel.

Samen met Johann Sebastian Bach, die in hetzelfde jaar (1685) werd geboren, wordt Händel als een van de grootste componisten van zijn tijd gezien. Händel componeerde in totaal meer dan 610 werken, waarvan vele nog steeds worden uitgevoerd.

Biografie

Jeugd en opleiding

In tegenstelling tot Bach stamde Händel niet uit een muzikale famil…Lees verder op Wikipedia

Suggesties