Titel
Die lustige Witwe
Componist
Franz Lehár 1870-1948
Uitvoerder
Dagmar Schellenberger  (sopraan) Rodney Gilfry  (bariton) Ute Gfrerer  (sopraan) Chor des Opernhauses Zürich Orchester des Opernhauses Zürich
Dirigent
Franz Welser-Möst
Regisseur
Helmut Lohner
Uitgever
Art Haus Musik, 2005
1 dvd-video
EAN
0807280045192
CDR
DED0025

Over Franz Lehár

Franz Lehár (Komárom, 30 april 1870 - Bad Ischl, 24 oktober 1948) was een Oostenrijks-Hongaarse componist en dirigent, vooral bekend door zijn operettes.

Lehár werd geboren in het toenmalig Hongaarse Komárom (het tegenwoordige Komárno in Slowakije) als oudste zoon van een orkestleider in het leger en was de broer van Antal Lehár. Hij studeerde viool en compositie maar kreeg van Antonín Dvořák te horen dat hij maar beter zijn viool kon laten liggen en zich moest toeleggen op het schrijven van muziek.

Lehár heeft zich vrijwel uitsluitend aan de operette gewijd. Van zijn ongeveer dertig operettes in de Weense traditie zijn Die lustige Witwe (1905), Der Graf von Luxemburg (1909) en Das Land des Lächelns het bekendst. Na zijn begrafenis kregen zijn dodenmasker en een gipsen afdruk van de hand waarmee hij schreef en dirigeerde een plaats in het Weense museum voor Schone Kunsten.

In de Lehár Villa in Bad Ischl, zijn voormalige woning, is ee…Lees verder op Wikipedia