Bewerking van het door het ballet van Tsjaikowski beroemd geworden sprookje over de in een houten notenkraker betoverde prins, die alleen door liefde verlost kan worden uit zijn betovering. Met opdrachten en een cd. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Der Nussknacker
Auteur
E.T.A. Hoffmann 1776-1822
Bewerker
Alessandra Liberati Marcella De Meglio
Illustrator
Anna Balbusso Elena Balbusso
Taal
Duits
Editie
1
Uitgever
Genua: Cideb, 2011
64 p. : ill. + cd
ISBN
9788853009814 (paperback, boek + cd)

Besprekingen

Bewerking van het beroemde kerstsprookje over de notenkraker, die eigenlijk een betoverde prins is. Het verhaal wordt afgewisseld met informatieve hoofdstukken over de auteur en componist Tsjaikowski, die het ballet van de Notenkraker maakte, over de stad Neurenberg waar het sprookje zich afspeelt en over het 'Erzgebirge', de streek waar veel houten speelgoed vandaan komt, waaronder de bekende notenkrakers. Elk hoofdstuk van het verhaal bevat minstens één illustratie; de informatieve hoofdstukjes zijn met foto's geïllustreerd. Dit boekje uit de reeks 'Lesen und üben'*, dat bedoeld is voor jonge lezers die Duits leren, bevat ook een heleboel oefeningen rond woordenschat, leesbegrip en grammatica. Er zit ook een cd bij waarop het hele verhaal is ingesproken met verschillende stemmen. Het boekje kreeg niveau 1 mee en is dus geschikt voor scholieren na een jaar Duiste les. Niveau: A1. Vanaf ca. 13 jaar.

Over E.T.A. Hoffmann

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (Koningsbergen, 24 januari 1776 - Berlijn, 25 juni 1822) was een Duits auteur, componist, dirigent, jurist en tekenaar. Zijn laatste voornaam luidde eigenlijk Wilhelm, maar uit bewondering voor Mozart veranderde hij deze in Amadeus. Hij was de jongste zoon van advokaat Christoph Ludwig Hoffmann (1736–1797) en diens nicht Lovisa Albertina Doerffer (1748–1796).

Van beroep was Hoffmann jurist, maar daarnaast was hij een hartstochtelijk muziekliefhebber, succesvol muziekrecensent en componist. In 1822 overleed hij door nerveuze uitputting en overmatig drankgebruik.

In Bamberg is sinds 1930 het museum E.T.A. Hoffmann-Haus aan hem gewijd.

Vernieuwende vertelstructuur

Als schrijver bleek Hoffmann meeslepend, origineel en geniaal te zijn, zoals blijkt uit zijn in 1809 geschreven Ritter Gluck, over de bekende componist; Die Elixiere des Teufels uit 1816, over fa…Lees verder op Wikipedia