Cd

De speelgoedkist

Claude Debussy (componist)
Toon meer
Titel
De speelgoedkist
Componist
Claude Debussy 1862-1918
Uitgever
Decca, 2003
1 cd
EAN
0028947368021
CDR
DLX0752

Besprekingen

Het maken van verzamelprogramma's met klassieke muziek gericht op de jeugd is niets nieuws. Zowel voor wat de opbouw als de programmering betreft doen de cd's uit de nieuwe serie 'Universal Kindercollectie Klassiek' ouderwets aan. Toch zijn cd's zoals deze in het onderwijs wel bruikbaar, doordat zij programmatisch zijn opgebouwd uit stukken die meestal gemakkelijk aanspreken. Inhoudelijk gaat dit programma beslist niet met de tijd mee. Al veertig jaar geleden waren er grammofoonplaten voor de jeugd met vrijwel dezelfde inhoud als deze cd. Het zijn dan ook werken die werden geïnspireerd door kinderen, of die voor een jong publiek werden geschreven. Dat zijn de Cassatio ex G (Speelgoedsymfonie) van vader Leopold Mozart, de suite Jeux d'enfants van Bizet en twee door André Caplet georkestreerde pianosuites van Debussy: La boîte à joujoux en Children's corner.

Over Claude Debussy

Claude Achille Debussy (Saint-Germain-en-Laye, 22 augustus 1862 – Parijs, 25 maart 1918) was een Frans componist die vernieuwing bracht binnen de klassieke muziek.

Biografie

Hoewel Claude van eenvoudige komaf was en er binnen het gezin Debussy weinig aan muziek werd gedaan, werd zijn talent al vroeg ontdekt. Dankzij bemiddeling van madame Mauté, de schoonmoeder van de dichter Paul Verlaine, mocht hij in 1873 naar het Conservatoire de Paris, waar hij pianoles kreeg van Antoine François Marmontel en harmonieleer van Émile Durand. Ook volgde hij korte tijd lessen bij César Franck.

In 1879 vroeg de weldoenster van Tsjaikovski, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, aan Marmontel of hij een geschikte jonge pianist wist voor haar huistrio. Hij maakte haar attent op Debussy. Zijn spel viel zodanig in de smaak dat hij in 1882 met de familie von Meck naar Rusland ging.
Na terugkeer volgde hij compositielessen bij Ernest Guiraud…Lees verder op Wikipedia