Boek
Nederlands
Een jongen in een Zwitsers dorpje aan het begin van de 14e eeuw beschrijft als een onschuldige toeschouwer het leven om hem heen.
Titel
Halfbaard : roman
Auteur
Charles Lewinsky
Vertaler
Elly Schippers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Halbbart
Uitgever
Amersfoort: Meridiaan uitgevers, 2023
595 p.
ISBN
9789493169562 (paperback)

Besprekingen

Een kloeke (595 blz.) historische roman over een jongen die verhalenverteller wil worden. Het is het begin van de veertiende eeuw en de 13-jarige Sebi besluit dat hij geen boer of soldaat wil worden, maar een professioneel verhalenverteller. In zijn dorp in het oerkanton Schwyz is dit geen gemakkelijke taak. Hij leert van Halfbaard, een vreemdeling met een mysterieus uiterlijk, wat mensen beweegt en hoe hij het beste uit zichzelf kan halen, zelfs in moeilijke tijden. Het boek schetst een beeld van het middeleeuwse leven en toont de vaardigheden van Sebi en zijn leermeesteres Anneli door middel van spannende verhalen. Het boek is een eerbetoon aan de kunst van het vertellen, maar toont ook de manipulatieve kant ervan. In talige en levendige stijl geschreven. Geschikt voor de meer literaire lezer. Charles Lewinsky (Zürich, 1946) is een bekende Zwitserse schrijver, scenarioschrijver en toneelschrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire rom…Lees verder op Wikipedia