Boek
Nederlands

Wislawa Szymborska : prullaria, dromen en vrienden : biografie

Anna Bikont (auteur), Joanna Szczesna (auteur)
+1
Wislawa Szymborska : prullaria, dromen en vrienden : biografie
×
Wislawa Szymborska : prullaria, dromen en vrienden : biografie Wislawa Szymborska : prullaria, dromen en vrienden : biografie

Wislawa Szymborska : prullaria, dromen en vrienden : biografie

Biografie van de Poolse dichteres (1923- ).
Extra onderwerp
poëzie
Titel
Wislawa Szymborska : prullaria, dromen en vrienden : biografie
Auteur
Anna Bikont Joanna Szczesna
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Wislawy Szymborskiej : pamiqtkowe rupiecie przyjaciele i sny
Uitgever
Breda: De Geus, 2007
331 p. : ill.
ISBN
9789044509670

Besprekingen

Toen de Poolse dichteres Wislawa Szymborska in 1996 met de Nobelprijs voor literatuur bekroond werd, veroverde haar bescheiden poëtische oeuvre in geen tijd het Nederlandse taalgebied. Vertalingen van haar werk beleefden ettelijke oplagen en heruitgaven, en de enkele losse gedichten die Szymborska nadien nog aan het Poolse lezerspubliek prijsgaf, werden vrijwel meteen opgepikt door Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Met de integrale Nederlandse vertaling van Szymborska's nieuwste bundel Dubbele punt en de publicatie van een heuse Szymborska-biografie zet uitgeverij De Geus nu een nieuw offensief in.
'The kiss of death', zo wordt de Nobelprijs voor literatuur wel eens genoemd in literaire kringen. Elk schrijfsel dat voortaan uit de pen van de laureaat vloeit, hoort immers het kwaliteitslabel 'Nobelprijsliteratuur' te dragen, en niet elke auteur is even goed tegen die verlammende druk bestand. Ook Wislawa Szymborska schijnt in de eerste jaren na haar bekroning amper nog …Lees verder
Deze biografie over de Poolse dichteres Wislawa Szymborska (1923, Nobelprijs voor literatuur 1996) is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de auteur zelf. Hij is gebaseerd op gesprekken met Szymborska en bevat talrijke foto's en ander beeldmateriaal (ansichtkaarten, collages) uit haar archief. Szymborska loopt niet te koop met haar privé-leven en laat zich moeilijk interviewen. Toch is er een biografie tot stand gekomen die een uitstekend beeld van haar geeft. Ze was de dochter van de beheerder van een landgoed, werkte als redactrice van een literair tijdschrift in Krakau en publiceerde haar eerste gedichten in 1952. In Polen werd ze, behalve door haar poëzie, ook bekend als schrijfster van de columns "Onverplichte lectuur". De Nobelprijs was een onverwacht hoogtepunt in haar carrière. De biografie is zeer fraai uitgegeven en bevat naast de illustraties (deels in kleur) ook veel citaten uit Szymborska's poëzie.

Over Anna Bikont

Anna Krystyna Bikont (Warschau, 17 juli 1954) is een Poolse journaliste en auteur.

Ze studeerde biologie en psychologie aan de universiteit van Warschau. Ze was daarna een tijd werkzaam aan het Departement Psychologie van deze universiteit.

De moeder van Anna Bikont was Joods. Ze overleefde de holocaust met hulp van een Pool die haar Arische papieren bezorgde, waaronder een geboortecertificaat. Later huwde zij met haar redder.

Anna Bikont was een actieve medewerkster in de solidariteitsbeweging. In 1989 stichtte ze samen met Adam Michnik de Gazeta Wyborcza, de tweede grootste Poolse krant. De eerste editie hiervan werd aan haar keukentafel in elkaar gestoken. Aanvankelijk startte Anna Bikont met het schrijven over politieke stukken, maar breidde dit later uit tot de onderwerpen cultuur en geschiedenis.

Loopbaan

Anna Bikont is de auteur van het boek De misdaad en het zwijgen (My z Jedwabnego). Ze b…Lees verder op Wikipedia