Boek
Nederlands

Dagboek van een invasie

Andrej Koerkov (auteur)

Dagboek van een invasie

Dagboekaantekeningen van de bekende Oekraïense schrijver over zijn vlucht uit Kyiv na de start van de Russische invasie in februari 2022, en over leven in een land in oorlog.
Titel
Dagboek van een invasie
Auteur
Andrej Koerkov
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Invasion journal
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2022
266 p.
ISBN
9789463822404 (paperback)

Besprekingen

Dagboekfragmenten van de bekende Oekraïense schrijver over hoe Rusland, zijn moederland, zijn thuisland Oekraïne binnenviel. Net als vele landgenoten vluchtte Koerkov in februari 2022 halsoverkop uit Kiyv, en kwam terecht bij vreemden in het westen van het land. Intussen bleef hij schrijven — niet aan zijn nieuwe roman, maar in beschouwingen en dagboekaantekeningen. Hij hield obsessief het nieuws bij, onderhield contact met vrienden en collega's in het hele land en reisde door Europa als woordvoerder voor het Oekraïense volk. 'Dagboek van een invasie’ is in een pakkende stijl geschreven, met een scherp oog voor de absurditeiten van het dagelijks leven in een oorlog. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Met kaart. Andrej Koerkov (Leningrad, 1961) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van Oekraïne. Hij publiceerde meerdere romans en is voorzitter van de PEN Oekraïne.

Over Andrej Koerkov

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

Andrej Joerjevitsj Koerkov (Oekraïens: Андрій Юрійович Курков; Russisch: Андрей Юрьевич Курков) (Boedoegosjtsj, (Oblast Leningrad), 23 april 1961) is een Oekraïens schrijver die in het Russisch schrijft.

Leven en werk

Koerkov werd geboren in Rusland als zoon van een piloot en een arts. Hij groeide echter op in Kiev, waar hij aan het Instituut voor Vreemde Talen onder andere Japans studeerde. Na zijn studie had hij uiteenlopende baantjes, waaronder redacteur, gevangenisbewaker en cameraman. Vanwege zijn kennis van het Japans werd hij in de jaren tachtig soms ook wel ingeschakeld door de KGB en later de militaire politie.

Koerkov publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer vlak voor de val van de Sovjet-Unie in 1991 (eerder had hij al acht romans geschreven welke hij niet gepubliceerd kreeg). Vervolgens kreeg hij snel succes, ook internationaal. Zijn romans werden in veel landen vertaald en ook verfilmd. In zijn werk b…Lees verder op Wikipedia