Boeken- koffers

We weten allemaal dat het belangrijk is dat kinderen dagelijks wat lezen. Ze worden er intelligenter van, hun woordenschat verbetert aanzienlijk, ze zullen minder schrijffouten maken en het is goed voor hun algemene kennis. Daarom kunnen leerkrachten in de bibliotheek terecht voor twee soorten kant-en-klare boekenkoffers, inclusief uitgewerkte lestips per boek. Een leuke en leerzame manier om de bib naar school te brengen!

Boekenkoffers voor moeilijke lezers

Wat als een kind niet van lezen houdt of er niet goed in is? De boeken in deze koffer zijn speciaal voor kinderen met leesproblemen. Boeken van een gemakkelijker niveau, niet te dik, met een ruime en overzichtelijke bladspiegel, geen al te ingewikkeld verhaal en met een beperkt aantal personages. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Informatieve boeken over hun hobby of over iets anders dat hun belangstelling heeft, met veel foto’s die de tekst ondersteunen;
  • Boeken die elk kind gelezen wil hebben gewoon omdat ze zo leuk zijn: de boeken van Roald Dahl en Stilton bijvoorbeeld, of verhalen over heksen, paarden of voetbal;
  • Luisterboeken op CD, want voorlezen blijft belangrijk;
  • Een taalspelletje om de taal op een leuke manier machtig te worden.

Voor het beste resultaat laat je de leerling zelf het boek uit de koffer kiezen. Als jij het boek uitkiest, dan is de kans groot dat het kind het boek niet wil lezen. Het maakt in het begin niet veel uit of het een boek is waar meer plaatjes in staan dan tekst, want zo wordt de eerste stap in ieder geval gezet.

Boekenkoffers voor multiculturele klassen

In de kleuter- en lagere schoolklassen komen kinderen uit veel verschillende culturen terecht. Bij aankomst in ons land worden zij ondergedompeld in onze taal, gewoontes en ook – in het beste geval – onze boeken. Met de O Mundo boekenkoffers geven we die kinderen de kans om iets over zichzelf en hun achtergrond te vertellen in de klas. Door hun leefwereld te belichten heten we hen welkom, drukken we waardering uit voor de rijkdom van hun cultuur en stimuleren we een positief zelfbeeld. Tegelijkertijd verruimen we het blikveld van alle kinderen door hen te laten kennismaken met culturen uit allerlei landen.

Je kan kiezen uit:

  • O Mundo boekenkoffer 1: boeken mét Nederlandse vertaling uit Bulgarije, Ghana, Iran, Italië, Marokko, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Turkije;
  • O Mundo boekenkoffer 2: boeken mét Nederlandse vertaling uit Benin, China, Hongarije, India, Oekraïne, Rusland, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

De boekenkoffer lenen

Je kunt de boekenkoffers een heel schooljaar uitlenen op de klassenkaart. Halen en terugbrengen wordt door de leerkracht zelf gedaan, tijdens de uitleenuren.

Interesse? Stuur een e-mail naar bibliotheek@lokeren.be en de koffer(s) worden voor je klaargezet.